Thursday, July 3, 2014

Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari Seikkailee


Kesän toinen lukuelämys on entuudestaan tuttu, poikien suosikki, Kapteeni Kalsari. Ensimmäinen Kapteeni Kalsari tarttui aikoinaan mukaani kirjastosta ihan vahingossa. Ajattelin, että tästä pojat saavat sen hyvän lukukokemuksen, joka toisi heille innostuksen lukemiseen, kipinän kirjoihin. Touche. Pojat ihastuivat tähän lähes "vessa-sanalta" kuulostavaan supersankariin heti. Jos vain äiti jaksaa, Kapteeni kalsari luetaan yhdeltä istumalta (hieman yli sata kuvitettua sivua). 


Mutta ensin hieman Kapteeni Kalsarin luojasta Dav Pilkey'stä (http://www.pilkey.com/). Pilkey kärsi koulussa ylivillkkaudesta sekä ongelmista lukemisen ja kirjoittamisen kanssa. Itse asiassa hän keksi Kapteeni Kalsari supersankarin jouduttuaan viettämään iltapäivän koulun käytävällä. Ei tietenkään saa unohtaa hänen high school opettajaansa, joka kannusti Pilkeytä lastenkirjailijaksi. Siitä se sitten lähti .... Pilkey kirjoitti ensimmäisen kirjan, joka tuli julkaistuksi ja loppuhan on historiaa, jopa hyllyllinen suomeksi käännettynä.  Ehkäpä pienenä piikkinä kouluaikojensa huonoista kokemuksista Pilkey on lisännyt kirjan loppuun ilmeisesti joltain toiselta opettajaltaan kuulemansa lauseen: "Sinun täytyy ryhdistäytyä, nuori mies, koska et voi koko elämääsi tehdä höpsöjä kirjoja."

Ja sitten itse kirjaan. Kapteeni Kalsari seikkailee on Kapteeni Kalsari -sarjan ensimmäinen teos. Kirjasarja kertoo Erno Parran ja Huuko Hollinsin touhuista Jerome Hurvitsin ala-asteella.  Huuko ja Erno tekevät kaiken sorttisia kolttosia ja vierailevat usein kiukkuisen rehtori Krupin huoneessa. Sattumien summana rehtori Krupista sukeutuu vahingossa, ja hänen itsensä tietämättään, poikien mielikuvituksen tuote Kapteeni Kalsari. Kirjan huumori ja hauskat lausahdukset kiteytyvät supersankarin mottoon: "Kapteeni Kalsari vartioi kaupunkia yötä päivää, taisteli totuuden, oikeuden ja kaiken kutistumattoman ja puuvillaisen puolesta." (En voi olla huomauttamatta että tämän lauseen luettuani mieleeni tupsahti heti SDPn eduskuntavaalien 2011 slogan "työn ja oikeudenmukaisuuden puolesta". Anteeksi.)

Kirjan punainen lanka on kuin Pilkeyn omasta elämästä ja mikäpä siinä, tarina tuntuu toimivan. Juonellisesti pidän kirjaa hyvänä ja pojissani se tuntuu kutittavan samoja nauruhermoja kuin Tatu ja Patu  -kirjat. Kirjassa on sopivasti teksitä kuvilla ja välillä sarjakuvia. Kaikin puolin kirja on kirjoitettu lapsen tasolta. Kuulin eräältä aikuiselta mieheltä, kuinka hän löysi ensimmäiset lukemisen kokemuksensa teini-ikäisenä finnwest länkkäreistä ja on todistettavasti lukenut myöhemmin "ihan oikeita" kirjoja. Samaan tarkoitukseen suosittelen Kapteeni Kalsaria ekaluokkalaiselle (tai ikään katsomatta) pojalle lukemisen kokemuksen löytämiseen. Aivan kuin länkkärit teinipojille , Kapteeni Kalsarissa on sopivasti lukemaan opettelevalle pojalle pilakoirankakkoja, jekkuja sekä supersankari kalsareissaan.


No comments:

Post a Comment